Sveži sok aronije je zelo koncentriran in ga je potrebno piti previdno. Nikoli ni dobro pretiravati. Poleg tega, da je sok tudi zelo trpek, je močno koncetriran. Strokovnjaki priporočajo od 50 do 100 ml na dan.
Sok aronije je do sedaj najbolj znano antioksidacijsko sredstvo. Aronijin sok ni primeren za potešitev žeje, ampak ga je potrebno uživati kot neke vrste 'zdravilo'. Sok vsebuje kar do 10x več Vitamina C, kot limone, in do 8x več železa, kot rdeča pesa.
Najboljši sok iz aronije je iz vrst Nera in Viking, saj so njuni plodovi že v osnovi malce bolj sladki, kot plodovi ostalih sort. Če lahko pri aroniji sploh govorimo o sladkobi.
Čisti 100% aronijin sok nikoli ne delamo z dodatkom sladkorja, temveč uporabimo le sveže in dozorele plodove aronije. Za pridelavo soka potrebujemo:
- električni sokovnik
- cedilo
- lonec za kuhanje
- steklenice z zamaškom
- lijak
- plastična posoda
- velika jušna žlica ali penovka
Iz približno 3kg sadežev bomo pridobili cca. 1l soka aronije.
Najprej sadeže operemo in jih damo v cedilo, da odteče odvečna voda. V električno sokovnik damo aronijo in jo iztisnemo v sok. Peno je dobro odstraniti, lahko pa jo tudi pustite, po želji.
Sveže iztisnjen sok, ki smo ga pridobili odtočimo v steklenico, ki jo zapremo. Nato steklenico položimo v lonec, oblijemo z vodo, da je steklenica pokrita skoraj do zamaška. Tako kuhamo na zmernem ognju, cca pol ure. Ko se sok ohladi, ga je najboljše hraniti v hladilniku.
Sok aronije je do sedaj najbolj znano antioksidacijsko sredstvo. Aronijin sok ni primeren za potešitev žeje, ampak ga je potrebno uživati kot neke vrste 'zdravilo'. Sok vsebuje kar do 10x več Vitamina C, kot limone, in do 8x več železa, kot rdeča pesa.
Najboljši sok iz aronije je iz vrst Nera in Viking, saj so njuni plodovi že v osnovi malce bolj sladki, kot plodovi ostalih sort. Če lahko pri aroniji sploh govorimo o sladkobi.
Čisti 100% aronijin sok nikoli ne delamo z dodatkom sladkorja, temveč uporabimo le sveže in dozorele plodove aronije. Za pridelavo soka potrebujemo:
- električni sokovnik
- cedilo
- lonec za kuhanje
- steklenice z zamaškom
- lijak
- plastična posoda
- velika jušna žlica ali penovka
Iz približno 3kg sadežev bomo pridobili cca. 1l soka aronije.
Najprej sadeže operemo in jih damo v cedilo, da odteče odvečna voda. V električno sokovnik damo aronijo in jo iztisnemo v sok. Peno je dobro odstraniti, lahko pa jo tudi pustite, po želji.
Sveže iztisnjen sok, ki smo ga pridobili odtočimo v steklenico, ki jo zapremo. Nato steklenico položimo v lonec, oblijemo z vodo, da je steklenica pokrita skoraj do zamaška. Tako kuhamo na zmernem ognju, cca pol ure. Ko se sok ohladi, ga je najboljše hraniti v hladilniku.
Komentarji
Objavite komentar