Receptov za marmelado je toliko, kolikor je gospodinj. Vsaka dela malce po svoje. Mi bomo uporabili nek splošen recept. Marmelado ali džem iz aronije lahko naredimo iz ostankov, ki so nam ostali pri pripravi soka.
Za marmelado potrebujemo:
- lonec za kuhanje
- tehtnico
- kuhalnico
- kozarčke s pokrovi
Sestavine za cca 1,5l marmelade:
- 2000g plodov aronije
- 700 - 900g sladkorja, lahko tudi več, odvisno kako sladko želimo marmelado
- sok 1 limone, lahko tudi citronska kislina
Aronijo oz. ostanke plodov zmešamo skupaj s sladkorjem in postavimo na štedilnik, da zavre. Ob zmernem 'ognju' kuhamo še 15 minut. Vmes večkrat premešamo, da se zmes ne prime na dno. Če bomo dodajali limono, jo dodamo na koncu kuhanja. V primeru, da bomo uporabili citronsko kislino, pa jo dodamo med kuhanjem.
Še vročo zmes vlijemo v sterilizirane in oprane kozarčke in dobro zapremo. Kozarce napolnimo do vrha, da je čim manj zraka. Še vroče kozarce pokrijemo s krpo in jih pustimo, da se ohladijo. Marmelado iz aronije imamo tako pripravljeno.
Vendar pozor: Tako kot s sokom aronije, tudi z marmelado ni dobro pretiravati.
Za marmelado potrebujemo:
- lonec za kuhanje
- tehtnico
- kuhalnico
- kozarčke s pokrovi
Sestavine za cca 1,5l marmelade:
- 2000g plodov aronije
- 700 - 900g sladkorja, lahko tudi več, odvisno kako sladko želimo marmelado
- sok 1 limone, lahko tudi citronska kislina
Aronijo oz. ostanke plodov zmešamo skupaj s sladkorjem in postavimo na štedilnik, da zavre. Ob zmernem 'ognju' kuhamo še 15 minut. Vmes večkrat premešamo, da se zmes ne prime na dno. Če bomo dodajali limono, jo dodamo na koncu kuhanja. V primeru, da bomo uporabili citronsko kislino, pa jo dodamo med kuhanjem.
Še vročo zmes vlijemo v sterilizirane in oprane kozarčke in dobro zapremo. Kozarce napolnimo do vrha, da je čim manj zraka. Še vroče kozarce pokrijemo s krpo in jih pustimo, da se ohladijo. Marmelado iz aronije imamo tako pripravljeno.
Vendar pozor: Tako kot s sokom aronije, tudi z marmelado ni dobro pretiravati.
Komentarji
Objavite komentar