Preskoči na glavno vsebino

Čaj aronije

Čar aronije si lahko pripravimo tudi sami. Za približno 150g čaja, potrebujemo 2400 jagod aronije. Sedaj, ko nas je narava za kazen poslala v sobo (pišem 25.3.2020 - karantena), nam to ne bi smelo predstavljati težavo. Časa je na pretek.

Lahko pa si čaj aronije pripravljamo tudi sproti, morda še najboljše. Potrebujemo 10 jagod, ki jih malce pretlačimo ali dve žlički 100% soka aronije, in prelijemo z 2 deci vroče vode. V čaj lahko dodamo tudi malce medu, čeprav je čaj aronije tuid brez dodatnega sladila zelo dober. Čaj aronije je zelo bogat z antioksidanti.

Sveže jagode aronije se običajno uporabljajo za pripravo sokov, marmelade, sirupa ali vina. Posušene jagode aronije, lahko jeste kot zdrav prigrizek, dodate mueslijem ali jih uporabite v muffinih in drugih pečenih dobrotah.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Kako delamo sok aronije

Sveži sok aronije je zelo koncentriran in ga je potrebno piti previdno. Nikoli ni dobro pretiravati. Poleg tega, da je sok tudi zelo trpek, je močno koncetriran. Strokovnjaki priporočajo od 50 do 100 ml na dan. Sok aronije je do sedaj najbolj znano antioksidacijsko sredstvo. Aronijin sok ni primeren za potešitev žeje, ampak ga je potrebno uživati kot neke vrste 'zdravilo'. Sok vsebuje kar do 10x več Vitamina C, kot limone, in do 8x več železa, kot rdeča pesa. Najboljši sok iz aronije je iz vrst Nera in Viking, saj so njuni plodovi že v osnovi malce bolj sladki, kot plodovi ostalih sort. Če lahko pri aroniji sploh govorimo o sladkobi. Čisti 100% aronijin sok nikoli ne delamo z dodatkom sladkorja, temveč uporabimo le sveže in dozorele plodove aronije. Za pridelavo soka potrebujemo: - električni sokovnik - cedilo - lonec za kuhanje - steklenice z zamaškom - lijak - plastična posoda - velika jušna žlica ali penovka Iz približno 3kg sadežev bomo pridobili cca. 1l s

Aronija in hujšanje

Da je aronija odlična za marsikatero tegobo, že vemo, da je dobra tudi za hujšanje, pa morda še niste vedeli.  Aronija je majhno okroglo črno jagodičje, ki raste na nizkih grmičkih, ki je široko dostopno po vsem svetu. Zrelo surovo sadje ima okus po rahlo grenki in trpki črni češnji. Odvisno od tega, kje živite, lahko kupite jagode Aronije, posušene v plastičnih vrečkah ali škatlah (kot rozine), kot marmelado ali kot sok. Če boste kupili katero koli vrsto jagodičjega izdelka Aronije, se prepričajte, da ni dodatno sladkano. Znano je, da pijače in koncentrati aronije vsebujejo kar 45 gramov sladkorja, visoka vsebnost sladkorja, kot je ta, pa bo povzročila, da boste pridobili na teži. Se pravi, kupujte samo 100% aronijo oz njene sadeže. Držite se izdelka, katerega vsebnost naravnega sladkorja je 25 gramov ali nižja ali še boljša, poskusite čim bolj uporabiti svež ali zamrznjen izdelek in naredite svoje marmelade in pijače. Najbolje je uporabiti kar sok, ki narejen iz 100% aronijevih j