Preskoči na glavno vsebino

Aronija - črna čokolada

Ste že kdaj jedli aronijo? Verjetno da. Ker je zelo trpkega okusa, verjetno ni pustila dobrega prvega vtisa. Drugegaa pa žal tudi ne. Kupce aronija odvrača s svojim kiselkastim, trpkim okusom, vendar jo zaradi svoje zdravilnosti in temne, skoraj črne barve, nekateri imenujejo tudi črna čokolada.

Lastnosti aronije


Ena največjih prednosti aronije je dejstvo, da ne kopiči težkih kovin, kot so kositer, arzen, kadmij in svinec. Zaradi polifenolov, vitamina C, E in karotenoidov, ki jih vsebuje, ima visoke antioksidativne lastnosti. Prav tako je bogata s številnimi minerali, kot so jod, kobalt, baker, mangan ali molibden in vitamini: C, P, PP, E, B6, B1, B2. To je prava vitaminska bomba, ki se skriva v precej neopazni embalaži.


Šele pred kratkim je znano, da je črna aronija odličen način za zaščito pred rakom. Polifenoli, ki jih vsebuje, lahko preprečijo razvoj rakavih celic. Vredno ga je zaužiti, če se želimo izogniti boleznim srca in ožilja ali diabetesu, ki je ena najresnejših civilizacijskih bolezni našega časa. Pitje aronijinega soka lahko upočasni proces staranja, poveča odpornost telesa in bistveno izboljša videz naših las, kože in nohtov.

Uporaba

 
Črno čokolado najpogosteje najdemo v obliki soka, dodanega mineralni vodi ali čaju. Precej specifičnega in intenzivnega okusa je mogoče odpraviti z mešanjem tega sadja z drugimi, na primer z jabolkom ali breskvijo. Zanimiva ideja za okusen prigrizek je združevanje hrušk z aronijo. Tak duo dobro deluje v obliki marmelade ali marmelade. Poznavalci vas spodbujajo, da poskusite začimbno tinkturo iz oreščkov ali shranite v obliki suhega sadja.

Kljub velikemu številu nasadov, sadeži aronije še vedno ni zelo priljubljen. To je predvsem posledica pomanjkanja znanja o njegovih lastnostih, ki spodbujajo zdravje. Aronija je odlično zdravilo in orožje proti številnim boleznim. Njegov okus prestraši, a ko analiziramo njegove prednosti, ga boste želeli vključiti v svoj dnevni meni. Vedno je vredno iskati zdravilo v mamini shrambi, kot ga kupiti v lekarni.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Aronija za otroke

Aronija in otroci Najprej opozorilo: Aronija ni primerna za nosečnice in otroke mlajše od enega leta. Pa tudi ostali ne smejo z aronijo pretiravati. Dnevna priporočena količin za odrasle je maksimalno 1dcl soka, ki pa ga je najboljše spiti po delih. Ker je aronija zelo bogata z vitamini C, E, B in ostalimi za človeka priporočljivimi učinki, je zelo dobra tudi za otroke, v določenih mejah. Otrokom morda ne bo všeč grenak in trpek okus aronije ali soke aronije, zato ga lahko razredčimo z vodo, ali pa za otroke pripravimo marmelado iz aronije. Recept, kako pripraviti marmelado iz aronije , si lahko preberete na povezavi. Če ima otrok kakršnekoli težave, se je dobro posvetovati z njegovim zdravnikom ali farmacevtom. Predvsem pa ni priporočljivo uživati aronijo za otroke, ki imajo  težave z zaprtostjo ali ne prenašajo sadnih sladkorjev. Kljub temu, da je aronija je dokaj znana, se znanstveniki še vedno niso zedinili, kdaj je aronija priporočljiva za otroke. Vsekakor ne pred 1 let

Kako delamo sok aronije

Sveži sok aronije je zelo koncentriran in ga je potrebno piti previdno. Nikoli ni dobro pretiravati. Poleg tega, da je sok tudi zelo trpek, je močno koncetriran. Strokovnjaki priporočajo od 50 do 100 ml na dan. Sok aronije je do sedaj najbolj znano antioksidacijsko sredstvo. Aronijin sok ni primeren za potešitev žeje, ampak ga je potrebno uživati kot neke vrste 'zdravilo'. Sok vsebuje kar do 10x več Vitamina C, kot limone, in do 8x več železa, kot rdeča pesa. Najboljši sok iz aronije je iz vrst Nera in Viking, saj so njuni plodovi že v osnovi malce bolj sladki, kot plodovi ostalih sort. Če lahko pri aroniji sploh govorimo o sladkobi. Čisti 100% aronijin sok nikoli ne delamo z dodatkom sladkorja, temveč uporabimo le sveže in dozorele plodove aronije. Za pridelavo soka potrebujemo: - električni sokovnik - cedilo - lonec za kuhanje - steklenice z zamaškom - lijak - plastična posoda - velika jušna žlica ali penovka Iz približno 3kg sadežev bomo pridobili cca. 1l s

Aronija in hujšanje

Da je aronija odlična za marsikatero tegobo, že vemo, da je dobra tudi za hujšanje, pa morda še niste vedeli.  Aronija je majhno okroglo črno jagodičje, ki raste na nizkih grmičkih, ki je široko dostopno po vsem svetu. Zrelo surovo sadje ima okus po rahlo grenki in trpki črni češnji. Odvisno od tega, kje živite, lahko kupite jagode Aronije, posušene v plastičnih vrečkah ali škatlah (kot rozine), kot marmelado ali kot sok. Če boste kupili katero koli vrsto jagodičjega izdelka Aronije, se prepričajte, da ni dodatno sladkano. Znano je, da pijače in koncentrati aronije vsebujejo kar 45 gramov sladkorja, visoka vsebnost sladkorja, kot je ta, pa bo povzročila, da boste pridobili na teži. Se pravi, kupujte samo 100% aronijo oz njene sadeže. Držite se izdelka, katerega vsebnost naravnega sladkorja je 25 gramov ali nižja ali še boljša, poskusite čim bolj uporabiti svež ali zamrznjen izdelek in naredite svoje marmelade in pijače. Najbolje je uporabiti kar sok, ki narejen iz 100% aronijevih j