Preskoči na glavno vsebino

Kako sadimo aronijo? Sajenje aronije

Če iščete zelo enostavno super sadje za gojenje, verjetno razmišljate tudi o sajenju aronije. Ta, malo znani jagodni grm, ki pa je zadnje čase čedalje bolj priznan tudi pri nas, ponuja dvojni užitek. Odličen je kot sadež, zaradi svoje lepote pa ga gojijo tudi kot okrasno grmičevje. S temno zelenim listjem, lepimi belimi cvetovi spomladi in s kontrastom temnega jagodičevja, je lep tudi na pogled. Njegove užitne jagode imajo veliko antioksidantov, vitaminov in fitohranil.

Jagode aronije, imenovane tudi chokeberry, so grenkega okusa, dokler niso zrele. Mnogi vrtnarji uživajo aronijo kot jagodičje za izdelavo soka, jo sušijo ali naredijo džem. Sami boste morali presoditi, ali je njihov okus pravi za vas. Tudi če uporaba jagodičja za vas ni pomembna, boste uživali v čudovitem grmu in ptice se bodo v zimskem mrazu pogostile s temi jagodami.

Grmičevje jagod (Aronia melanocarpa) je doma v Severni Ameriki, primerno pa jih je saditi tudi pri nas. Rastlina aronije je bila v Rusijo in vzhodno Evropo prinešena v zgodnjih 1900-ih, kjer je začela pridobivati na priljubljenosti. V Evropi danes raste na tisoče hektarjev aronije.






Kaj so jagode Aronija?

Grmičevje aronije je trdoživo in lahko gojiva rastlina. Ima le nekaj posebnih zahtev. Sadike aronije je najboljše pridobiti od priznanih gojiteljev in proizvajalcev. Le tako se izognete kasnejšim morebitnin težavam.

Za sajenje aronije izberite sončno lego. Čeprav bo delno senčna lokacija tudi zadostovala, boste na sončnih legah uživali večji pridelek. Jagode aronije lahko posadite v večini tal, od vlažnih in močvirnih tal do suhih in peščenih tal. Čeprav aroija ni izbirčna, je pred sajenjem dobro zemljo ali malce pognojiti ali ji dodati gnojilo, ki ima večjo vsebnost kalija. Tako bodo plodovi aronije še bolj bogati.

Grm aronije lahko prenese mokre zime in suha poletja. Prvih nekaj let poskusite ohraniti konstantno vlago. Zalivajte enkrat do dvakrat na teden, da rastlini zagotovite približno centimeter vode na teden. Ko bo rastlina zrela, bo potrebovala manj vode in bo bolj prilagodljiva na vlago, ki jo zagotavlja mati narava.

Pozno v mirujoči sezoni obrežite nekatere starejše veje grma do tal, da spodbudite novo rast in obliko gošče. Nabirajte jagode aronije pozno jeseni, ko bodo zreli. Lahko celo počakate, da malce zmrznejo. Čeprav je treba biti tu previden.

Če govorimo o zamrzovanju, lahko sveže jagode aronije bliskovito zamrznete in shranite v zamrzovalniku do enega leta. Jagode aronije alhko tudi sušite, iz njih delate prah in jih uporabite v smutijih, jogurtih, ipd.


Škodljivci in težave

Grmički aronije niso nagnjeni k boleznim ali škodljivcem. Redko se zgodi, da jih napadajo škodljivci. Boleznim se izognemo tudi tako, da rastline zalivamo do višine listov in jihne škropimo po listih, cvetovih ali plodovih

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Čaj aronije

Čar aronije si lahko pripravimo tudi sami. Za približno 150g čaja, potrebujemo 2400 jagod aronije. Sedaj, ko nas je narava za kazen poslala v sobo (pišem 25.3.2020 - karantena), nam to ne bi smelo predstavljati težavo. Časa je na pretek. Lahko pa si čaj aronije pripravljamo tudi sproti, morda še najboljše. Potrebujemo 10 jagod, ki jih malce pretlačimo ali dve žlički 100% soka aronije , in prelijemo z 2 deci vroče vode. V čaj lahko dodamo tudi malce medu, čeprav je čaj aronije tuid brez dodatnega sladila zelo dober. Čaj aronije je zelo bogat z antioksidanti. Sveže jagode aronije se običajno uporabljajo za pripravo sokov, marmelade, sirupa ali vina. Posušene jagode aronije, lahko jeste kot zdrav prigrizek, dodate mueslijem ali jih uporabite v muffinih in drugih pečenih dobrotah.

Kako delamo sok aronije

Sveži sok aronije je zelo koncentriran in ga je potrebno piti previdno. Nikoli ni dobro pretiravati. Poleg tega, da je sok tudi zelo trpek, je močno koncetriran. Strokovnjaki priporočajo od 50 do 100 ml na dan. Sok aronije je do sedaj najbolj znano antioksidacijsko sredstvo. Aronijin sok ni primeren za potešitev žeje, ampak ga je potrebno uživati kot neke vrste 'zdravilo'. Sok vsebuje kar do 10x več Vitamina C, kot limone, in do 8x več železa, kot rdeča pesa. Najboljši sok iz aronije je iz vrst Nera in Viking, saj so njuni plodovi že v osnovi malce bolj sladki, kot plodovi ostalih sort. Če lahko pri aroniji sploh govorimo o sladkobi. Čisti 100% aronijin sok nikoli ne delamo z dodatkom sladkorja, temveč uporabimo le sveže in dozorele plodove aronije. Za pridelavo soka potrebujemo: - električni sokovnik - cedilo - lonec za kuhanje - steklenice z zamaškom - lijak - plastična posoda - velika jušna žlica ali penovka Iz približno 3kg sadežev bomo pridobili cca. 1l s

Sadike aronije

Katere sorte sadik aronije so najboljše? Na to vprašanje ni enostavnega odgovora. Odvisno kaj si želite? Če želite aronijin sok , je boljše saditi določeno vrsto aronije, če želite več antioksidantov je spet druga vrsta aronije, če želite samo uživati v cvetočem grmu, spet druga. Spomladi aronija cveti v nežno belih cvetovih, poleti obiramo črne plodove, jeseni pa se listi obarvajo v čudovite rdečkaste jesenske barve.  Poznamo črnoplodno, rdečeplodno in škrlatnoplodno aronijo. Črnoplodna in rdečeplodna aronija sta avtohtoni sorti, medtem ko je škrlatna verjetno križanka obeh. To so nekao glavne sorte aronije, vse ostalo so potem križanke različnih sort, poimenovana pa ponavadi kar po podjetju, ki jo je križalo oz. proizvedlo za trg. V Sloveniji se da dobiti kar nekaj različnih sort aronije. To so predvsem tržna imena, Aronija Aron, Hugin, Eggert, Arbutifolia, Amit, Nero, Viking, ... Pri nas so znane predvsem sorte: Aronija NERO To je najbolj razširjena sorta aronije pri na