Preskoči na glavno vsebino

Sadike aronije

Katere sorte sadik aronije so najboljše? Na to vprašanje ni enostavnega odgovora. Odvisno kaj si želite? Če želite aronijin sok, je boljše saditi določeno vrsto aronije, če želite več antioksidantov je spet druga vrsta aronije, če želite samo uživati v cvetočem grmu, spet druga.

Spomladi aronija cveti v nežno belih cvetovih, poleti obiramo črne plodove, jeseni pa se listi obarvajo v čudovite rdečkaste jesenske barve. 

Poznamo črnoplodno, rdečeplodno in škrlatnoplodno aronijo. Črnoplodna in rdečeplodna aronija sta avtohtoni sorti, medtem ko je škrlatna verjetno križanka obeh. To so nekao glavne sorte aronije, vse ostalo so potem križanke različnih sort, poimenovana pa ponavadi kar po podjetju, ki jo je križalo oz. proizvedlo za trg.

V Sloveniji se da dobiti kar nekaj različnih sort aronije. To so predvsem tržna imena, Aronija Aron, Hugin, Eggert, Arbutifolia, Amit, Nero, Viking, ... Pri nas so znane predvsem sorte:


Aronija NERO

To je najbolj razširjena sorta aronije pri nas. Grm aronije Nero zraste od 1 do 3 metrov višine. Aronijo lahko oblikujemo tuid v manjše drevo.

Rastlina je odporna na škodljivce, mraz. Nadloga so lahko ptiči in vinska mušica.

Primerno vzgojena sadika aronije začne z rodnostjo v drugem ali tretjem letu starosti in v polni rodnosti daje od 8 do 12  kilogramov plodov.

Aronije je odporna in prezimna rastlina in je ni potrebno obrezovati.

Plodovi aronije Nero zorijo konec avgusta in so temno rdeče barve, sladko kislega okusa z rahlo trpkim priokusom.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Kako delamo sok aronije

Sveži sok aronije je zelo koncentriran in ga je potrebno piti previdno. Nikoli ni dobro pretiravati. Poleg tega, da je sok tudi zelo trpek, je močno koncetriran. Strokovnjaki priporočajo od 50 do 100 ml na dan.

Sok aronije je do sedaj najbolj znano antioksidacijsko sredstvo. Aronijin sok ni primeren za potešitev žeje, ampak ga je potrebno uživati kot neke vrste 'zdravilo'. Sok vsebuje kar do 10x več Vitamina C, kot limone, in do 8x več železa, kot rdeča pesa.

Najboljši sok iz aronije je iz vrst Nera in Viking, saj so njuni plodovi že v osnovi malce bolj sladki, kot plodovi ostalih sort. Če lahko pri aroniji sploh govorimo o sladkobi.

Čisti 100% aronijin sok nikoli ne delamo z dodatkom sladkorja, temveč uporabimo le sveže in dozorele plodove aronije. Za pridelavo soka potrebujemo:

- električni sokovnik
- cedilo
- lonec za kuhanje
- steklenice z zamaškom
- lijak
- plastična posoda
- velika jušna žlica ali penovka

Iz približno 3kg sadežev bomo pridobili cca. 1l soka aronije.

Najp…

Sadeži aronije

Zrel sadež aronije je temno modre, skoraj črne barve. Na okus je trpek, ob predpostavki, da je imela rastlina dovolj sonca, pa je lahko celo malce sladek. Sadež v ustih pušča suh, trpek občutek.

Jagode aronije imajo zelo malo kalorij, imajo pa veliko vlaknin, vitamina C, ...

30 gramov zrele aronije vsebuje:

- Beljakovine: 2 grama
- Maščoba: 0 gramov
- Ogljikovodiki: 12 gramov
- Vlakna: 2 grama
- Vitamin C: 10% dnevne priporočene vrednosti
- Mangan: 9% dnevne priporočene vrednosti
- Vitamin K: 5% dnevne priporočene vrednosti

Jagode zagotavljajo tudi folate, železo ter vitamina A in E. Ravno tako so odličen vir antioksidantov.