Preskoči na glavno vsebino

Sadike aronije

Katere sorte sadik aronije so najboljše? Na to vprašanje ni enostavnega odgovora. Odvisno kaj si želite? Če želite aronijin sok, je boljše saditi določeno vrsto aronije, če želite več antioksidantov je spet druga vrsta aronije, če želite samo uživati v cvetočem grmu, spet druga.

Spomladi aronija cveti v nežno belih cvetovih, poleti obiramo črne plodove, jeseni pa se listi obarvajo v čudovite rdečkaste jesenske barve. 

Poznamo črnoplodno, rdečeplodno in škrlatnoplodno aronijo. Črnoplodna in rdečeplodna aronija sta avtohtoni sorti, medtem ko je škrlatna verjetno križanka obeh. To so nekao glavne sorte aronije, vse ostalo so potem križanke različnih sort, poimenovana pa ponavadi kar po podjetju, ki jo je križalo oz. proizvedlo za trg.

V Sloveniji se da dobiti kar nekaj različnih sort aronije. To so predvsem tržna imena, Aronija Aron, Hugin, Eggert, Arbutifolia, Amit, Nero, Viking, ... Pri nas so znane predvsem sorte:


Aronija NERO

To je najbolj razširjena sorta aronije pri nas. Grm aronije Nero zraste od 1 do 3 metrov višine. Aronijo lahko oblikujemo tuid v manjše drevo.

Rastlina je odporna na škodljivce, mraz. Nadloga so lahko ptiči in vinska mušica.

Primerno vzgojena sadika aronije začne z rodnostjo v drugem ali tretjem letu starosti in v polni rodnosti daje od 8 do 12  kilogramov plodov.

Aronije je odporna in prezimna rastlina in je ni potrebno obrezovati.

Plodovi aronije Nero zorijo konec avgusta in so temno rdeče barve, sladko kislega okusa z rahlo trpkim priokusom.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Aronija za otroke

Aronija in otroci Najprej opozorilo: Aronija ni primerna za nosečnice in otroke mlajše od enega leta. Pa tudi ostali ne smejo z aronijo pretiravati. Dnevna priporočena količin za odrasle je maksimalno 1dcl soka, ki pa ga je najboljše spiti po delih. Ker je aronija zelo bogata z vitamini C, E, B in ostalimi za človeka priporočljivimi učinki, je zelo dobra tudi za otroke, v določenih mejah. Otrokom morda ne bo všeč grenak in trpek okus aronije ali soke aronije, zato ga lahko razredčimo z vodo, ali pa za otroke pripravimo marmelado iz aronije. Recept, kako pripraviti marmelado iz aronije , si lahko preberete na povezavi. Če ima otrok kakršnekoli težave, se je dobro posvetovati z njegovim zdravnikom ali farmacevtom. Predvsem pa ni priporočljivo uživati aronijo za otroke, ki imajo  težave z zaprtostjo ali ne prenašajo sadnih sladkorjev. Kljub temu, da je aronija je dokaj znana, se znanstveniki še vedno niso zedinili, kdaj je aronija priporočljiva za otroke. Vsekakor ne pred 1 let

Čaj aronije

Čar aronije si lahko pripravimo tudi sami. Za približno 150g čaja, potrebujemo 2400 jagod aronije. Sedaj, ko nas je narava za kazen poslala v sobo (pišem 25.3.2020 - karantena), nam to ne bi smelo predstavljati težavo. Časa je na pretek. Lahko pa si čaj aronije pripravljamo tudi sproti, morda še najboljše. Potrebujemo 10 jagod, ki jih malce pretlačimo ali dve žlički 100% soka aronije , in prelijemo z 2 deci vroče vode. V čaj lahko dodamo tudi malce medu, čeprav je čaj aronije tuid brez dodatnega sladila zelo dober. Čaj aronije je zelo bogat z antioksidanti. Sveže jagode aronije se običajno uporabljajo za pripravo sokov, marmelade, sirupa ali vina. Posušene jagode aronije, lahko jeste kot zdrav prigrizek, dodate mueslijem ali jih uporabite v muffinih in drugih pečenih dobrotah.

Aronia Melanocarpa

Aronia melanocarpa, imenovana črna aronija, je vrsta grmičevja v družini vrtnic, ki izvira iz vzhodne Severne Amerike, od Kanade do osrednje Amerike, od Newfoundlanda, do Ontaria in Minnesote, na jugu do Arkanzasa, Alabame. Ta rastlina je čedalje bolj zastopana tudi v Evropi. Predvsem na Poljskem, pa tudi drugod po Evropi. Aronija je razvejan grm s bleščečimi temno zelenimi listi, ki jeseni prevzamejo rdečo barvo; dobro raste na soncu in v senci, tvori grude s pomočjo stebel, ki se dvigajo iz korenin, njeni cvetovi so beli ali rožnati, pojavijo se konec pomladi in obrodijo črne plodove avgusta in septembra. Mnogi ljudje menijo, da sadje ni dobrega okus, saj so jagode zelo trpke.  Aronija je rod listavcev, grmovnic, v družini Rosaceae, domačih v vzhodni Severni Ameriki, najpogosteje pa jih najdemo v mokrih gozdovih in močvirjih. Aronije se gojijo kot okrasne rastline in kot prehrambeni izdelki. Kisle in trpke jagode aronije lahko jeste surove z grma, vendar jih pogosteje predel