Preskoči na glavno vsebino

Zgodovina aronije

Aronija izvira iz Severne Amerike. Sprva so jo uporabljali indijanci severne Amerike, predvsem v zdravilne namene. Listi in vejice grma aronije so bili glavno sredstvo za zdravilne čaje in zeliščna zdravila za zdravljenje vsega, od kolike do vročine. Sok iz jagodičja so uporabljal kot barvila za bojne barve in za zdravljenje ureznin in odrgnin. V dolgih zimskih mesecih so posušene jagode uporabljali za prehrano in izboljšanje imunskega sistema med prebivalci. Jagode Aronije so bile uporabljene tudi za zdravljenje in razkuževanje različnih vrst mesa. Suhomesnati proizvodi so se imenovali pemmican (suho meso) in so jih uporabljali za hrano v ostrih zimskih mesecih, ko je bila divjad redka.

Ko so indijance preselili v rezervate, se je znanje o aroniji izgubilo. Je pa aronija počasi začela pridobivati širši pomen v državah vzhodnega bloka, zlasti na Poljskem.

Danes je Poljska daleč največji proizvajalec Aronije na svetu, saj predstavlja približno 80% svetovne proizvodnje. Zaradi velike proizvodnje jagodičja Aronia številni zdravstveni inštituti na Poljskem že leta preučujejo potencialne zdravstvene koristi aronije in kako vpliva na vse, od kosti in sklepov do zdravja srca in ožilja.

Lahko bi celo rekli, da je Evropa Ameriki odkrila aronijo. Na podlagi številnih študij, tudi v Ameriki, se je znanje in zavest o koristnosti aronije počasi začel zavedati ves svet.

"Plevel", ki je zaradi svojega trpkega okusa, skoraj odšel na pogorišče zgodovine, čedalje bolj pridobiva na veljavi. Zaradi aronijih blagodejnih učinkov, je ta super rastila čedalje bolj cenjena.







Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Marmelada iz aronije

Receptov za marmelado je toliko, kolikor je gospodinj. Vsaka dela malce po svoje. Mi bomo uporabili nek splošen recept. Marmelado ali džem iz aronije lahko naredimo iz ostankov, ki so nam ostali pri pripravi soka. Za marmelado potrebujemo: - lonec za kuhanje - tehtnico - kuhalnico - kozarčke s pokrovi Sestavine za cca 1,5l marmelade: - 2000g plodov aronije - 700 - 900g sladkorja, lahko tudi več, odvisno kako sladko želimo marmelado - sok 1 limone, lahko tudi citronska kislina Aronijo oz. ostanke plodov zmešamo skupaj s sladkorjem in postavimo na štedilnik, da zavre. Ob zmernem 'ognju' kuhamo še 15 minut. Vmes večkrat premešamo, da se zmes ne prime na dno. Če bomo dodajali limono, jo dodamo na koncu kuhanja. V primeru, da bomo uporabili citronsko kislino, pa jo dodamo med kuhanjem. Še vročo zmes vlijemo v sterilizirane in oprane kozarčke in dobro zapremo. Kozarce napolnimo do vrha, da je čim manj zraka. Še vroče kozarce pokrijemo s krpo in jih pustimo, da se ohlad

Kako delamo sok aronije

Sveži sok aronije je zelo koncentriran in ga je potrebno piti previdno. Nikoli ni dobro pretiravati. Poleg tega, da je sok tudi zelo trpek, je močno koncetriran. Strokovnjaki priporočajo od 50 do 100 ml na dan. Sok aronije je do sedaj najbolj znano antioksidacijsko sredstvo. Aronijin sok ni primeren za potešitev žeje, ampak ga je potrebno uživati kot neke vrste 'zdravilo'. Sok vsebuje kar do 10x več Vitamina C, kot limone, in do 8x več železa, kot rdeča pesa. Najboljši sok iz aronije je iz vrst Nera in Viking, saj so njuni plodovi že v osnovi malce bolj sladki, kot plodovi ostalih sort. Če lahko pri aroniji sploh govorimo o sladkobi. Čisti 100% aronijin sok nikoli ne delamo z dodatkom sladkorja, temveč uporabimo le sveže in dozorele plodove aronije. Za pridelavo soka potrebujemo: - električni sokovnik - cedilo - lonec za kuhanje - steklenice z zamaškom - lijak - plastična posoda - velika jušna žlica ali penovka Iz približno 3kg sadežev bomo pridobili cca. 1l s

Čaj aronije

Čar aronije si lahko pripravimo tudi sami. Za približno 150g čaja, potrebujemo 2400 jagod aronije. Sedaj, ko nas je narava za kazen poslala v sobo (pišem 25.3.2020 - karantena), nam to ne bi smelo predstavljati težavo. Časa je na pretek. Lahko pa si čaj aronije pripravljamo tudi sproti, morda še najboljše. Potrebujemo 10 jagod, ki jih malce pretlačimo ali dve žlički 100% soka aronije , in prelijemo z 2 deci vroče vode. V čaj lahko dodamo tudi malce medu, čeprav je čaj aronije tuid brez dodatnega sladila zelo dober. Čaj aronije je zelo bogat z antioksidanti. Sveže jagode aronije se običajno uporabljajo za pripravo sokov, marmelade, sirupa ali vina. Posušene jagode aronije, lahko jeste kot zdrav prigrizek, dodate mueslijem ali jih uporabite v muffinih in drugih pečenih dobrotah.