Preskoči na glavno vsebino

Aronija in hujšanje

Da je aronija odlična za marsikatero tegobo, že vemo, da je dobra tudi za hujšanje, pa morda še niste vedeli. 
Aronija je majhno okroglo črno jagodičje, ki raste na nizkih grmičkih, ki je široko dostopno po vsem svetu. Zrelo surovo sadje ima okus po rahlo grenki in trpki črni češnji.

Odvisno od tega, kje živite, lahko kupite jagode Aronije, posušene v plastičnih vrečkah ali škatlah (kot rozine), kot marmelado ali kot sok. Če boste kupili katero koli vrsto jagodičjega izdelka Aronije, se prepričajte, da ni dodatno sladkano. Znano je, da pijače in koncentrati aronije vsebujejo kar 45 gramov sladkorja, visoka vsebnost sladkorja, kot je ta, pa bo povzročila, da boste pridobili na teži. Se pravi, kupujte samo 100% aronijo oz njene sadeže. Držite se izdelka, katerega vsebnost naravnega sladkorja je 25 gramov ali nižja ali še boljša, poskusite čim bolj uporabiti svež ali zamrznjen izdelek in naredite svoje marmelade in pijače.


Najbolje je uporabiti kar sok, ki narejen iz 100% aronijevih jagod in je hladno stiskan.


Jagode aronije sprožijo hujšanje, ker:

 -  Tretjina skodelice jagodičjega jagodičja, ki je povprečna porcija, ima le 23 kalorij, zaradi česar je idealna prehrana
 -  Jagodičje aronije imajo izjemno veliko vitamina C (35% na tretjino skodelice), ki zmanjšuje vnetja po celem telesu in pomaga pri učinkovitem delovanju vaše presnove
 -  Aronija vsebuje fenolne spojine, ki pomagajo v boju z vnetji in boleznimi, ki vodijo do debelosti, kot so bolezni srca in ožilja ter maščobne bolezni jeter
 -  Jagode so naravni diuretik, ki preprečuje povečanje telesne mase zaradi napihnjenosti in zadrževanja vode
 -  Kalija imajo neverjetno veliko 162 mg, kar telesu pomaga, da ostane alkalno in telesu pomagajo hitro okrevati po vadbi
  -  Esencialne maščobne kisline (1 gram) v jagodičjih aronije podpirajo zdravje možganov in pomagajo preprečiti depresivno razpoloženje, ki je včasih del nizkokalorične diete.
 -   Aronije imajo zelo veliko vlaknin, kar pomaga pri čiščenju maščob in odpadkov iz črevesja ter preprečuje napihnjenost in pomanjkanje absorpcije hranil
-  Vsebujejo naravne kisline, ki pomagajo preprečevati nihanje krvnega sladkorja in diabetes
 - So vir resveratrola, istega antioksidanta, ki je v rdečem vinu, ki lahko pomaga izboljšati delovanje srca in krvnih žil, zmanjšati visok krvni tlak in preprečiti srčne bolezni
 -  Procijanidini, antocianini in fenolne kisline v aronijevih jagodah rešujejo celice tudi pred oksidativnim stresom, kar je koristno za stanja, kot sta artritis in diabetes.


Vendar pozor: aronija ni zdravilo in jo je kot tako potrebno tudi uživati. Ne smemo prekoračiti dnevnega vnosa, ki je maksimalno 100ml čistega 100% soka aronije na dan. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Marmelada iz aronije

Receptov za marmelado je toliko, kolikor je gospodinj. Vsaka dela malce po svoje. Mi bomo uporabili nek splošen recept. Marmelado ali džem iz aronije lahko naredimo iz ostankov, ki so nam ostali pri pripravi soka. Za marmelado potrebujemo: - lonec za kuhanje - tehtnico - kuhalnico - kozarčke s pokrovi Sestavine za cca 1,5l marmelade: - 2000g plodov aronije - 700 - 900g sladkorja, lahko tudi več, odvisno kako sladko želimo marmelado - sok 1 limone, lahko tudi citronska kislina Aronijo oz. ostanke plodov zmešamo skupaj s sladkorjem in postavimo na štedilnik, da zavre. Ob zmernem 'ognju' kuhamo še 15 minut. Vmes večkrat premešamo, da se zmes ne prime na dno. Če bomo dodajali limono, jo dodamo na koncu kuhanja. V primeru, da bomo uporabili citronsko kislino, pa jo dodamo med kuhanjem. Še vročo zmes vlijemo v sterilizirane in oprane kozarčke in dobro zapremo. Kozarce napolnimo do vrha, da je čim manj zraka. Še vroče kozarce pokrijemo s krpo in jih pustimo, da se ohlad

Kako delamo sok aronije

Sveži sok aronije je zelo koncentriran in ga je potrebno piti previdno. Nikoli ni dobro pretiravati. Poleg tega, da je sok tudi zelo trpek, je močno koncetriran. Strokovnjaki priporočajo od 50 do 100 ml na dan. Sok aronije je do sedaj najbolj znano antioksidacijsko sredstvo. Aronijin sok ni primeren za potešitev žeje, ampak ga je potrebno uživati kot neke vrste 'zdravilo'. Sok vsebuje kar do 10x več Vitamina C, kot limone, in do 8x več železa, kot rdeča pesa. Najboljši sok iz aronije je iz vrst Nera in Viking, saj so njuni plodovi že v osnovi malce bolj sladki, kot plodovi ostalih sort. Če lahko pri aroniji sploh govorimo o sladkobi. Čisti 100% aronijin sok nikoli ne delamo z dodatkom sladkorja, temveč uporabimo le sveže in dozorele plodove aronije. Za pridelavo soka potrebujemo: - električni sokovnik - cedilo - lonec za kuhanje - steklenice z zamaškom - lijak - plastična posoda - velika jušna žlica ali penovka Iz približno 3kg sadežev bomo pridobili cca. 1l s

Čaj aronije

Čar aronije si lahko pripravimo tudi sami. Za približno 150g čaja, potrebujemo 2400 jagod aronije. Sedaj, ko nas je narava za kazen poslala v sobo (pišem 25.3.2020 - karantena), nam to ne bi smelo predstavljati težavo. Časa je na pretek. Lahko pa si čaj aronije pripravljamo tudi sproti, morda še najboljše. Potrebujemo 10 jagod, ki jih malce pretlačimo ali dve žlički 100% soka aronije , in prelijemo z 2 deci vroče vode. V čaj lahko dodamo tudi malce medu, čeprav je čaj aronije tuid brez dodatnega sladila zelo dober. Čaj aronije je zelo bogat z antioksidanti. Sveže jagode aronije se običajno uporabljajo za pripravo sokov, marmelade, sirupa ali vina. Posušene jagode aronije, lahko jeste kot zdrav prigrizek, dodate mueslijem ali jih uporabite v muffinih in drugih pečenih dobrotah.