Preskoči na glavno vsebino

Aronija za otroke

Aronija in otroci

Najprej opozorilo: Aronija ni primerna za nosečnice in otroke mlajše od enega leta. Pa tudi ostali ne smejo z aronijo pretiravati. Dnevna priporočena količin za odrasle je maksimalno 1dcl soka, ki pa ga je najboljše spiti po delih.

Ker je aronija zelo bogata z vitamini C, E, B in ostalimi za človeka priporočljivimi učinki, je zelo dobra tudi za otroke, v določenih mejah.

Otrokom morda ne bo všeč grenak in trpek okus aronije ali soke aronije, zato ga lahko razredčimo z vodo, ali pa za otroke pripravimo marmelado iz aronije. Recept, kako pripraviti marmelado iz aronije, si lahko preberete na povezavi.

Če ima otrok kakršnekoli težave, se je dobro posvetovati z njegovim zdravnikom ali farmacevtom. Predvsem pa ni priporočljivo uživati aronijo za otroke, ki imajo  težave z zaprtostjo ali ne prenašajo sadnih sladkorjev.

Kljub temu, da je aronija je dokaj znana, se znanstveniki še vedno niso zedinili, kdaj je aronija priporočljiva za otroke. Vsekakor ne pred 1 letim, nekateri pa celo pravijo, da tudi ne do 3 leta starosti otroka. Na starših je, da ocenijo, kdaj otroku ponuditi aronijo.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Marmelada iz aronije

Receptov za marmelado je toliko, kolikor je gospodinj. Vsaka dela malce po svoje. Mi bomo uporabili nek splošen recept. Marmelado ali džem iz aronije lahko naredimo iz ostankov, ki so nam ostali pri pripravi soka. Za marmelado potrebujemo: - lonec za kuhanje - tehtnico - kuhalnico - kozarčke s pokrovi Sestavine za cca 1,5l marmelade: - 2000g plodov aronije - 700 - 900g sladkorja, lahko tudi več, odvisno kako sladko želimo marmelado - sok 1 limone, lahko tudi citronska kislina Aronijo oz. ostanke plodov zmešamo skupaj s sladkorjem in postavimo na štedilnik, da zavre. Ob zmernem 'ognju' kuhamo še 15 minut. Vmes večkrat premešamo, da se zmes ne prime na dno. Če bomo dodajali limono, jo dodamo na koncu kuhanja. V primeru, da bomo uporabili citronsko kislino, pa jo dodamo med kuhanjem. Še vročo zmes vlijemo v sterilizirane in oprane kozarčke in dobro zapremo. Kozarce napolnimo do vrha, da je čim manj zraka. Še vroče kozarce pokrijemo s krpo in jih pustimo, da se ohlad...

Čaj aronije

Čar aronije si lahko pripravimo tudi sami. Za približno 150g čaja, potrebujemo 2400 jagod aronije. Sedaj, ko nas je narava za kazen poslala v sobo (pišem 25.3.2020 - karantena), nam to ne bi smelo predstavljati težavo. Časa je na pretek. Lahko pa si čaj aronije pripravljamo tudi sproti, morda še najboljše. Potrebujemo 10 jagod, ki jih malce pretlačimo ali dve žlički 100% soka aronije , in prelijemo z 2 deci vroče vode. V čaj lahko dodamo tudi malce medu, čeprav je čaj aronije tuid brez dodatnega sladila zelo dober. Čaj aronije je zelo bogat z antioksidanti. Sveže jagode aronije se običajno uporabljajo za pripravo sokov, marmelade, sirupa ali vina. Posušene jagode aronije, lahko jeste kot zdrav prigrizek, dodate mueslijem ali jih uporabite v muffinih in drugih pečenih dobrotah.

Aronija - najboljši antioksidant, ki mu ni para

Aronija je najboljši antioksidant. Pika. Ko govorimo o sadju, seveda. Aroniji sledijo, borovnice, črni in rdeči ribez, malina, višnja, presenetljivo je tudi jagoda kar visoko. Za jagodami so brusnice, nato slovensko super živilo jabolko, grozdje, limone, pomaranče, slive, ... Kaj sploh so antioksidanti? Antioksidanti so molekule, ki lahko upočasnijo ali preprečijo oksidacijo drugih molekul. Oksidacija je kemična reakcija prenosa elektrona iz ene substance na spojino, ki se oksidira (reducent). Pri oksidacijskih reakcijah lahko nastajajo prosti radikali, ki v telesu sprožijo verižne radikalske reakcije, posledice teh pa so lahko poškodbe celic. Antioksidanti prekinejo propagacijsko fazo teh reakcij, saj reagirajo s prostimi radikali in jih tako nevtralizirajo (odstranijo intermediate s prostimi radikali), s tem pa preprečijo oksidacijo drugih molekul. Antioksidanti so dostikrat reducenti, kot so tioli ali polifenoli. Čeprav so oksidacijske reakcije ključne za življenje, so lahko tudi us...